Vitamíny pro oči: velký přehled živin


Mnoho potravin má pozitivní vliv na zdraví našich očí díky cenným vitamínům a dalším živinám. Jaké látky oči potřebují a kde je najít? V tomto článku najdete přehled těch nejlepších superpotravin pro váš zrak.


Proč jsou vitamíny a živiny důležité pro dobrý zrak?

Abychom mohli optimálně vidět, potřebuje tělo řadu vitamínů, stopových prvků a dalších živin. Ty zajišťují hladký průběh komplexního procesu zpracování obrazu a zachování zdravých očí. S vitamíny, jako je například vitamín A, se tvoří důležité zrakové pigmenty. Kromě toho vitamíny a další živiny posilují mimo jiné zrakový nerv a cévy. Zároveň chrání čočku a sítnici před poškozením buněk, UV zářením a oxidačním stresem. K tomu dochází, když je v těle příliš volných radikálů a není dostatek antioxidantů k jejich neutralizaci.


Jak se projevuje nedostatek očních vitamínů?

Nedostatek některých vitamínů a látek v očích se může projevovat různě. Častým znakem je zhoršující se vidění. Další možné příznaky jsou:

  • Špatné vidění za soumraku a v noci (noční slepota)

  • zvýšená citlivost na oslnění

  • suché oči

  • podrážděné oči

  • zánět rohovky

  • Dlouhodobé poškození, jako je věkem podmíněná makulární degenerace (VPMD), při které je poškozen bod nejostřejšího vidění na sítnici (makula).


Pokud zaznamenáte příznaky, jako jsou tyto, měli byste si nechat zkontrolovat zrak oftalmologem – očním lékařem.



Nejdůležitější vitamíny pro oči a ve kterých potravinách se nacházejí



Vitamín A

Superschopnost: Vitamin A především zajišťuje, že tělo produkuje dostatek oční tekutiny. Látka nám také pomáhá dobře vidět při slabém osvětlení, protože vitamin A je důležitou složkou zrakového pigmentu rodopsinu, který umožňuje přizpůsobení oka režimu světlo-tma. Vitamín působí preventivně i proti šedému zákalu.

Kde je hodně vitamínu A? Například ve sladkých bramborách, mrkvi, kapustě a červené paprice.


Vitamín C

Superschopnost: Látka působí antioxidačně, takže zachycuje volné radikály a chrání oči před poškozením buněk. Vitamin C může také snížit riziko vzniku šedého zákalu. Podle vědců se vitamín hromadí v komorové vodě obklopující čočku, kde snižuje oxidační stres.

Kde je hodně vitamínu C? Například v pomerančích, třešních acerole, rakytníku, goji, černém rybízu a červené paprice.


Vitamín E

Superschopnost: Vitamín je považován za "antioxidant nejvyšší třídy". Chrání oční buňky před volnými radikály – těmi agresivními kyslíkovými sloučeninami, které vznikají UV zářením a mohou poškodit zdravou tkáň. Vitamin E může také působit proti šedému zákalu a věkem podmíněné makulární degeneraci.

Kde je hodně vitamínu E? Například v mandlích, rostlinných olejích, arašídech a piniových oříšcích.


Vitamín B

Superschopnost: B6, B12 a kyselina listová jsou zvláště důležité pro prevenci: Pokud jsou přítomny v dostatečném množství, mohou snížit riziko makulární degenerace a dalších očních onemocnění, a tím přispět k zachování zraku.

Kde je mnoho vitamínů B? Například v mase, rybách, luštěninách, ořeších a celozrnných výrobcích.


Další důležité živiny a superpotraviny pro oči


Lutein a zeaxanthin

Superschopnost: Karotenoidy lutein a zeaxanthin vážou volné radikály a snižují tak oxidační stres citlivých zrakových buněk. Absorbují také světlo v modrém spektrálním rozsahu.

Kde je nejvíce těchto živin? Například v zelené listové zelenině, jako je kapusta, špenát, brokolice a mangold.


Omega-3 mastné kyseliny

Superschopnost: Omega-3 mastné kyseliny jsou důležité pro vývoj a funkci sítnice – ta se z nich ostatně z velké části skládá. Mastné kyseliny mají také protizánětlivý účinek a chrání před suchýma očima, protože žlázy na okraji víčka jimi produkují více sekretu. Omega 3 má také ochranný účinek proti šedému zákalu a onemocněním sítnice.

Kde je najdete? Například v lososu, tuňákovi, sardinkách, lněném oleji a chia semínkách.


Zinek

Superschopnost: stopový prvek zinek umožňuje vitaminu A produkovat pigment melanin. Ten chrání oči před účinky škodlivého UV záření. Studie také ukazují, že zvýšený příjem zinku může zpomalit průběh určitých forem věkem podmíněné makulární degenerace.

Kde je hodně zinku? Například v ementálu, ústřicích, červeném mase a celozrnných výrobcích.


Jak vyvážená strava pomáhá očím

Každý, kdo pravidelně užívá superpotraviny pro dobrý zrak, může udělat i další preventivní kroky k ochraně svého zraku. Nejlepší příklad: suché oči. Pomáhá pít hodně tekutin a jíst stravu s vysokým obsahem vitamínu A a omega-3.

Zhruba polovina lidí ve věku 52 až 64 let trpí šedým zákalem, zakalením oční čočky. Strava bohatá na vitamíny tomu pomáhá předcházet. Nejlepší je jíst ovoce, zeleninu nebo pít smoothies každý den. Totéž platí pro makulární degeneraci: Ořechy, ryby, oleje, luštěniny a zelená zelenina jako pravidelná součástí jídelníčku jsou skvělá prevence.




Vzrušující otázky a fakta


Zlepšuje mrkev zrak?

Mrkev je dobrá na oči – to ví každé dítě. Obsahují cenný beta-karoten, prekurzor vitaminu A. Ten potřebuje sítnice pro tvorbu zrakových pigmentů. Nedostatek vitaminu A může proto vést k problémům se zrakem. Naopak příliš mnoho mrkve zrak nezlepší. Jídlo může jen chránit zrak, ale nemůže vyléčit špatný zrak.


Které živiny nelze vstřebat potravou?

Všechny látky důležité pro zdraví očí naše tělo dokáže zpravidla přijímat potravou. Pouze lidem, kteří jedí vegetariánskou nebo veganskou stravu, se doporučuje užívat další doplňky B12. Protože vitamín se nachází především v živočišných potravinách, jako je maso nebo ryby.


Jaká strava škodí vašim očím?

V zásadě, pokud jíte vyváženou stravu bohatou na vitamíny a pijete dostatek tekutin, děláte svým očím dobře. Oči přitom může tedy poškodit jednostranná nízkovitamínová strava, nadměrná konzumace alkoholu a kouření. Možné následky: příznaky jako suché oči a zhoršené vidění, zvyšuje se také riziko dalších očních onemocnění.


Tip na recept: Posilující nápoj pro oči

Smoothies jsou rychle připravené a plné důležitých živin. Co třeba lahodné kapustové a pomerančové smoothie?

Potřebujete 150 g kapusty, 2 pomeranče, 1 banán, 10 g zázvoru a 250 ml minerální vody.

Nejprve kapustu důkladně omyjte. Poté blanšírujte, sceďte a vychladněte. Pomeranče oloupejte a opatrně odstraňte bílou vnitřní slupku. Pomeranče nakrájejte na malé kousky. Oloupejte banán a zázvor. Poté dejte kapustu, pomeranče, banán, zázvor a perlivou vodu do mixéru a rozmixujte dohladka.

Garance 100% spokojenosti

Nejdůležitější je pro nás spokojenost našich zákazníků.
Profesionální služby, na které je spolehnutí.

  • 90denní garance měření zraku
  • Doživotní servis
  • Garance 100% spokojenosti s multifokálními brýlemi
Podrobnosti Podrobnosti

Loading...

[ErrorDialogTitle]

asdfasdfasd

Úspěch

Produkt byl úspěšně přidán do vašeho nákupního košíku