Vliv kouření a alkoholu na náš zrak

Kouření a nadměrná konzumace alkoholu mají prokazatelně negativní vliv na naše zdraví, a to včetně zraku. Tyto škodlivé návyky mohou způsobit řadu problémů s očima. Od těch spíše jen nepříjemných až po takové, které mohou vést k trvalému poškození zraku nebo dokonce ke slepotě. Pojďme se tedy spolu podívat, jakým kouření a alkohol ovlivňují náš zrak.

 

Kouření a jeho vliv na zrak

Kouření tabákových výrobků je jedním z hlavních rizikových faktorů pro vznik mnoha očních onemocnění. Jednou z nejzávažnějších chorob, které může kouření způsobit, je věkem podmíněná makulární degenerace (VPMD). Tato nemoc postihuje centrální část sítnice, zvanou makula, která je zodpovědná za ostré vidění potřebné například při čtení nebo řízení. Kuřáci mají výrazně vyšší riziko vzniku VPMD ve srovnání s nekuřáky.

Dalším významným rizikem je vznik šedého zákalu (katarakty), což je zakalení oční čočky, které vede ke zhoršení vidění. Kouření je zde opět faktorem, který pravděpodobnost vzniku katarakty zvyšuje. Oxidační stres způsobený kouřením poškozuje buňky oční čočky, což vede k jejímu zakalení.

Kouření také přispívá k rozvoji diabetické retinopatie u pacientů s cukrovkou. Tato nemoc je způsobena poškozením drobných cév v sítnici oka a může vést až k úplné ztrátě zraku. Kouření zhoršuje průtok krve cévami a zvyšuje riziko jejich poškození.

Kouření způsobuje i syndrom suchého oka, což je stav, kdy oči neprodukují dostatek slz nebo jsou slzy nekvalitní. Suché oči jsou náchylnější k infekcím a podráždění, což může vést k dalším komplikacím.

 

Alkohol a jeho vliv na zrak

 

Také alkohol má také negativní dopad na zdraví očí. Při nadměrné konzumaci alkoholu dochází k dehydrataci organismu, včetně očí. Dehydratace může vést k pocitu suchých očí a nepohodlí.

 Alkohol může ovlivnit funkci nervového systému, včetně zrakového nervu. Při nadměrném pití alkoholu může dojít k jeho poškození, což se projevuje zhoršením vidění, rozmazaným viděním nebo dokonce ztrátou periferního vidění. Tato nemoc se nazývá optická neuropatie.

Alkohol také, podobně jako kouření, zvyšuje riziko vzniku katarakty a makulární degenerace. I zde také působí oxidační stres a poškození buněk oční čočky a sítnice.

Konzumace alkoholu může vést i k dočasným problémům s viděním, jako je dvojité vidění nebo zhoršená koordinace očí. Tyto problémy jsou důsledkem narušení mozkové činnosti a koordinace očních svalů.

 

Prevence a doporučení

 

Pro ochranu zraku je důležité omezit kouření a konzumaci alkoholu. Přestat kouřit je jedním z vůbec nejlepších kroků, které můžete udělat pro své zdraví. Existují různé metody a podpůrné programy, které vám mohou pomoci překonat závislost na nikotinu.

Omezení konzumace alkoholu je také klíčové. Určitě neříkáme, že se máte alkoholu zcela zříct, ale nepít příliš často a příliš mnoho je rozhodně správný přístup.

Důležité je také pravidelně podstupovat oční vyšetření, zejména pokud jste kuřák nebo pijete alkohol. Oční lékař může včas odhalit počáteční stadia očních onemocnění a navrhnout vhodnou léčbu. Indikace možných problémů dokáže odhalit i optometrista při měření v optice. V takovém případě vám návštěvu lékaře doporučí.

 

Shrnutí k alkoholu, kouření a jejich vlivu na náš zrak

 

Kouření a konzumace alkoholu mají značně negativní vliv na zdraví očí. Mohou způsobit řadu vážných onemocnění, jako je věkem podmíněná makulární degenerace, katarakta, diabetická retinopatie a syndrom suchého oka. Prevence a včasné odhalení těchto onemocnění mohou výrazně zlepšit kvalitu života a zachovat dobrý zrak do vysokého věku. Omezte kouření a konzumaci alkoholu, pravidelně navštěvujte očního lékaře a pečujte o své oči, aby vám dobře sloužily po celý život.

Garance 100% spokojenosti

Nejdůležitější je pro nás spokojenost našich zákazníků.
Profesionální služby, na které je spolehnutí.

  • 90denní garance měření zraku
  • Doživotní servis
  • Garance 100% spokojenosti s multifokálními brýlemi
Podrobnosti Podrobnosti

Loading...

[ErrorDialogTitle]

asdfasdfasd

Úspěch

Produkt byl úspěšně přidán do vašeho nákupního košíku