Nejčastější mýty o péči o zrak a o nošení brýlí nebo čoček


Mýtus č. 1: Nošení brýlí zhoršuje zrak


Jedním z nejrozšířenějších mýtů je, že nošení brýlí může způsobit, že se zrak ještě více zhorší. Lidé mají pocit, že si oči na brýle "zvyknou" a bez nich pak vidí ještě hůře. Pravda je však opačná – brýle oči nijak neoslabují, naopak jim pomáhají vidět jasně a bez namáhání. Pokud člověk brýle nenosí, oči jsou nuceny kompenzovat zrakovou vadu, což může vést k únavě a bolestem hlavy.


Mýtus č. 2: Kontaktní čočky jsou nepohodlné a nebezpečné


Mnoho lidí má strach z nošení kontaktních čoček kvůli obavám z nepohodlí nebo infekcí. Přitom moderní kontaktní čočky jsou navrženy tak, aby byly maximálně pohodlné a bezpečné při správném používání. Základem je důsledná hygiena a dodržování doporučené doby nošení. S vhodně zvolenými čočkami si navíc můžete užívat plný komfort třeba při sportu.


Mýtus č. 3: Oči je třeba "trénovat", aby se zlepšil zrak


Lidé často věří, že existují cviky na oči, které jejich vidění zlepší nebo dokonce zabrání nutnosti nosit brýle. Ačkoli existují cvičení, která mohou pomoci uvolnit napětí očí nebo zlepšit koordinaci pohybu očí, tyto cviky nemají schopnost změnit tvar oka nebo odstranit refrakční vady jako krátkozrakost, dalekozrakost nebo astigmatismus. Jedinou výjimkou je léčba tupozrakosti u dětí, tedy stavu, kdy je jedno oko „slabší“. Pak se silnější oko zakrývá, aby si mozek zvykl používat i slabší oko naplno.


Mýtus č. 4: Děti by neměly nosit brýle příliš brzy


Někteří rodiče mají obavy, že nošení brýlí u malých dětí může zabránit správnému vývoji zraku. Opak je pravdou – pokud dítě trpí refrakční vadou, nošení brýlí mu pomáhá rozvíjet zrakovou ostrost a předchází možným problémům v budoucnosti. Čím dříve je zraková vada diagnostikována a léčena, tím lépe. Děti totiž kvůli špatnému vidění mohou mít problémy ve škole či při pohybu venku.


Mýtus č. 5: Stačí nosit sluneční brýle pouze v létě


Sluneční brýle jsou často považovány za letní doplněk, ale ochrana před UV zářením je důležitá po celý rok. UV záření může poškodit oči stejně v zimě jako v létě, zvláště když se odráží od sněhu nebo vody. Investice do kvalitních slunečních brýlí s UV filtrem je tedy nezbytná bez ohledu na roční období. Dnes navíc existuje i možnost mít brýle, které jsou sluneční i dioptrické zároveň, případně samozatmavovací.


Mýtus č. 6: Starší lidé nepotřebují už pravidelné kontroly zraku


Někteří lidé si myslí, že zrak se s věkem prostě zhoršuje a nic s tím nelze dělat. To je však nepravdivé. Pravidelné kontroly zraku nejen u optometristy, ale i u lékaře, jsou klíčové, zejména ve vyšším věku, kdy se zvyšuje riziko očních chorob jako je šedý zákal, glaukom nebo makulární degenerace. Včasná diagnostika může výrazně zlepšit kvalitu života.


Garance 100% spokojenosti

Nejdůležitější je pro nás spokojenost našich zákazníků.
Profesionální služby, na které je spolehnutí.

  • 90denní garance měření zraku
  • Doživotní servis
  • Garance 100% spokojenosti s multifokálními brýlemi
Podrobnosti Podrobnosti

Loading...

[ErrorDialogTitle]

asdfasdfasd

Úspěch

Produkt byl úspěšně přidán do vašeho nákupního košíku